Spørsmål og svar

 
  • Hva kommer hull i tenner av?

    Hull i tennene forårsakes av tannsykdommen karies. Sykdommen oppstår når munnbakterier danner syrer som gradvis løser opp emaljen og det underliggende dentinet.

    Når du spiser noe som inneholder sukker eller andre karbohydrater reagerer visse bakterier som finnes i munnen med å danne syrer. Disse syrene etser på tannen. Får bakteriene ligge i fred nær tennene og stadig slippe ut syre, fjernes kalken i tannen og det dannes et hull. 

    Et kariesangrep som går inn til pulpa fører til at pulpa dør. Da kan bakteriene fortsette gjennom rotkanalene og ut mot kjevebenet. Ofte får du tannverk, men ikke alltid. En rotbehandling kan fjerne en bakterieinfeksjon

  • Hva består en tann av?

    Tannen består av et meget holdbart lag emalje. Under emaljen finnes det mykere dentinet. Lengst inne er pulpa som består av nerver og blodkar. 

  • Hvilke områder på tennen er mest utsatt for hull?

    Mellom tennene, der det er vanskelig å rengjøre godt, og i de dype furene i tyggeflaten samles bakteriene lett. 

    Tennene som sitter lenger bak i munnen rammes oftere av bakterieangrep enn fortennene. 

  • Hvordan forebygge hull?

    Børst tennene med fluortannkrem morgen og kveld. Rengjør mellom tennene en gang om dagen.


  • Hvorfor er det dumt å småspise?

    Hvis man spiser/drikker mellom de faste måltidene spiller det nesten ingen rolle hvor flink man er til å gjøre det rent. Karis kan dannes likevel. Munnen må få hvile.

  • Hvorfor er ekstra fluorbehandling viktig?

    Ekstra fluorbehandling er viktig som f.eks fluorskylling, tabletter eller tyggegummi. Apoteket fører de reseptfrie preparatene vi anbefaler. Noen ganger skriver vi ut resepter på sterkere oppløsninger. Vi kompletterer også med lokal fluorbehandling når du besøker oss. Fluor kan lagres i emaljen og gjøre den mer motstandsdyktig. Fluor kan også få små hull til å tilhele. 

  • Hvorfor er det viktig å besøke tannlegen regelmessig?

    Når risikoen for karies er stor kan vi hjelpe deg med å redusere risikoen. Av og til kreves også tettere oppfølging med hyppigere kontroller. Vi har som målsetning å hjelpe deg til å beholde tennene hele livet.